Simboli Slovenstva

Človeška ribica

Človeška ribica

Človeška ribica (znanstveno ime Proteus anguinus) je endemit Dinarskega krasa in edini jamski vretenčar v Evropi. Z dolžino od 25 do 30 cm je največja jamska žival na svetu. Repata dvoživka spada v starodavno skupino močerilov in je prava dragocenost ter simbol slovenske naravne dediščine. V Sloveniji je z zakonom zavarovana živalska vrsta, od leta 1982 pa je uvrščena na seznam redkih in ogroženih vrst.
  
Človeška ribica lahko živi od 100 do 120 let. V čem je skrivnost njene večne mladosti? Ima visoko sposobnost regeneracije, saj lahko izgubljeno okončino nadomesti z novo. Brez hrane je sposobna preživeti več kot 10 let. Njena koža ne vsebuje zaščitnega pigmenta in je bledikasta z roza odtenkom, ki je posledica kožnih kapilar. Ljudje so se že od nekdaj spraševali, ali je bajeslovno bitje, saj jih je spominjala na zmajevega mladička.
   
Navdušenje znanstvenikov in širše javnosti nad tem prebivalcem slovenskega podzemlja traja že vse od odkritja. Znanstveniki še vedno iščejo odgovore na številna vprašanja v zvezi s skrivnostno živalco, ki si jo lahko ogledate v vivariju Postojnske jame.
   
Zaradi človeške ribice in drugih redkih prebivalcev jam je Postojnska jama ena od zibelk speleobiologije kot znanstvene discipline.