O strani

Tematsko spletno mesto www.Slovenija25.si oziroma www.Slovenia25.si je pomemben del niza enoletnih dejavnosti, ki potekajo od počastitve 25. obletnice dneva plebiscita o samostojnosti (23. december 2015) do 25. obletnice sprejetja Ustave Republike Slovenije (23. december 2016).

Vsebine in dogodke prazničnega leta želimo približati čim širšemu krogu ljudi in tudi vas vključiti v dejavno zaznamovanje pomembne obletnice. V spletnem koledarju objavljamo dogodke različnih organizatorjev, pa tudi novice v sliki in besedi iz lokalnih skupnosti, šolskega okolja, veleposlaništev, društev, združenj, skratka vseh, ki 25. obletnici države izkažejo pozornost. Spletno mesto je tako stičišče kronoloških in zgodovinskih podatkov ter vsebin o delovanju države na mednarodnem področju kot tudi bogatega slikovnega in video gradiva. 

Pri vsebinah smo posebno pozornost namenili mladim, tistim, mlajšim od države, in tistim, ki so se rodili prav v ključnih letih pred osamosvojitvijo in ob njej in so hkrati z njo odraščali, preživeli otroške bolezni in muhavost pubertete, nekateri že praznovali polnoletnost in odrasli. V rubriki Glas mladih smo mlade vprašali, kako občutijo državo, kakšne so prednosti in slabosti življenja mladih v Sloveniji, kje so še skrite rezerve in kaj svetujejo drugim mladim.

Slovenci se radi pohvalimo s pokrajinsko raznolikostjo in kulturno pestrostjo. Slovenijo pa bogatijo tudi ljudje z različnih koncev sveta, ki so si jo izbrali za svojo novo domovino in s tem prispevali k večkulturni raznolikosti. Kako jo doživljajo? Zakaj so ostali tu in kaj ji sporočajo ob njeni 25. obletnici?

O pogledih na petindvajset let države smo povprašali zanimive sogovornike in njihova razmišljanja objavili v rubriki Svet v Sloveniji.

Pogled na državo »od zunaj« je marsikdaj drugačen, a zato prav nič manj pomemben. V rubriki Slovenija v svetu smo zbrali poglede tistih Slovencev, ki živijo in delajo v tujini. 

Nekaj prostora smo namenili tudi simbolom slovenstva, ki nas povezujejo in združujejo. Med njimi boste poleg državnih simbolov našli tudi Triglav in Aljažev stolp, pa lipo, slovenski jezik, športni ponos Planico, čebele in panjske končnice, knežji kamen in še marsikaj. Pišite nam, kaj vse si predstavljate kot simbol slovenstva, saj bomo vsebine med letom še dodajali.

Petindvajset let je morda v svetovni zgodovini malo, a v zgodovini slovenskega naroda je to vsekakor obdobje »kolosalnih« sprememb. Še posebej, ko pogledamo na dosežke naše države na zunanjepolitičnem področju. Tudi te smo zbrali v rubriki Slovenija v svetu. Da pa ne bi naredili krivice dogajanju v Sloveniji, nas je na pot osamosvojitve in demokratizacije popeljal stoletnik, ki je živel v kar nekaj državah, ne da bi se kadar koli preselil. Po habsburški monarhiji, Državi Slovencev, Hrvatov in Srbov, Kraljevini SHS/Jugoslaviji, tretjem rajhu (oz. italijanskem ali madžarskem okupatorju) in socialistični Jugoslaviji je končno zaživel v Sloveniji. In, kot pravi avtor zgodovinskega pregleda v rubriki Koraki do republike, »če zdaj pogledamo na tranzicijo skozi očala našega stoletnika, je videti kratki čas zadnjih petindvajsetih let drugače, kakor če se ozremo le malo nazaj. Državljani pa moramo presoditi, ali je bil čas porabljen koristno in dobro.«

 

Vsebinsko in oblikovno zasnovo spletnega mesta ob 25. obletnici je pripravil Urad Vlade RS za komuniciranje na podlagi idejne rešitve spletnega mesta dvajset.si, vzpostavljenega ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Za tehnično izvedbo spletnega mesta skrbi podjetje ORG. TEND. Vir fotografij za ozadje spletnega mesta je Mostphotos

December 2015