Svet v Sloveniji

 • Koraki do republike
 • Slovenija v svetu
 • Svet v Sloveniji
 • Takrat in danes
 • Oglej Si 25
 • Daniela Alexandra Teixeira da Costa Ribeiro

  magistra s področja znanosti v okolju, zaposlena na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU / Portugalska

  Moje ime je Daniela Alexandra Teixeira da Costa Ribeiro, sem Portugalka in živim v Sloveniji že osem let. V Slovenijo sem prišla zaradi ljubezni, ki sem jo spoznala na izmenjavi Erazmus na Slovaškem (zato nimam težav z ločevanjem Slovenije in Slovaške). Tu sem si ustvarila družino, zato je postala tudi  moja domovina. V tem času sem delala v h krajih (na Inštitutu za antropološke in prostorske študije ZRC SAZU v Ljubljani ter na Univerzi v Novi Gorici), kjer sem se dobro počutila in spoznala mnogo  prijateljev. Sedaj sem na Geografskem inštitutu Antona Melika ZRC SAZU. V kolektivu so me zelo dobro sprejeli in zaradi tega se počutim še bolj domače, razen ko se z mano šalijo glede mojih slovničnih napak. V službi govorijo z mano slovensko in zato sem se hitreje naučila jezika, kar vsekakor pomaga pri vključitvi v družbo. 

  V letih, odkar sem tu,  se je Slovenija zagotovo bolj odprla in lažje sprejema razlike in tujce.  Zdi se mi, da je prednost življenja v Sloveniji v primerjavo s Portugalsko predvsem zdravstvena in socialna skrb za državljane (trajanje porodniškega dopusta, zdravstvena oskrba v bolnišnici ipd.), prav tako je država varna in socialne razlike niso prevelike. Uživam tudi v lepi naravi.

  V Sloveniji so glede na plače izredno visoki stroški bivanja, storitev in cen živil v trgovini. Na Portugalske so te cene nižje. 

  Zanimivo je, da je Slovenija samostojna četrt stoletja (in torej mlada država), medtem ko ima Portugalska skoraj 900 let.