Poslanice

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije
Foto: Nebojša Tejić/STA

V zgodovini vsakega naroda obstajajo prelomni trenutki in odločitve, ki se jih njegovi pripadniki spominjajo s samozavestjo in ponosom. Plebiscitarna odločitev za samostojnost pred 25 leti je zagotovo taka zgodovinska odločitev. Prelomni dogodki in ravnanja, ki so privedla do nje, nas morajo vedno znova navdihovati pri naših sedanjih in prihodnjih premislekih. So navdih za naslednjih 25 let.

Spremembe na bolje pred 25 leti smo dosegli ljudje. Spremembe na bolje v naslednjih 25 letih lahko dosežemo ljudje. Prihodnost smo ljudje. Zato kot predsednik republike ob tem pomembnem jubileju pozivam vse nas, da več vložimo v naše medčloveške odnose, v medsebojno razumevanje in spoštovanje. Prizadevajmo si vsak dan posebej, da smo boljši – kot posamezniki in kot skupnost, ne glede na razlike med nami. Naj bo Slovenija domovina prav vseh nas. Samo tako bomo upravičili pričakovanja, ki nam jih je naložila plebiscitarna odločitev v preteklosti in skupaj uspešno kljubovali izzivom prihodnosti.

  

Dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora

Dr. Milan Brglez, predsednik Državnega zbora
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ko se danes zazremo 25 let nazaj, lahko ponovno z gotovostjo potrdimo, da smo imeli prav. Imeli smo prav, ko smo se odločili za svojo državo, in imeli smo prav, ko smo to državo šest mesecev pozneje tudi razglasili in ubranili. S temi dejanji smo se zavezali uresničiti večstoletne sanje številnih Slovenk in Slovencev, ki so hrepeneli po svoji državi, a je žal niso učakali. Zato moramo zanje, za nas in za prihodnje rodove našo državo upravljati z vso odgovornostjo in smelostjo.

A država smo ljudje, zato je tudi ob težkih trenutkih pomembno, da znamo stopiti skupaj, saj bomo le s skupnimi močmi zmogli tudi najzahtevnejše preizkušnje. Predvsem pa moramo zaupati vase, tako kot smo leta 1990, ko so mnogi v mednarodni skupnosti dvomili, da nam bo uspelo. A mi smo vedeli, da je zgodovina naša in da je sreča na strani pogumnih. Takrat smo bili pogumni in pomembno je, da smo tudi danes.

    

Dr. Miro Cerar, predsednik vlade Republike Slovenije

Dr. Miro Cerar, predsednik vlade Republike Slovenije
Foto: Danijel Novakovič/STA

Drage Slovenke in Slovenci, državljani Republike Slovenije, doma in po svetu! 

Spomini na razglasitev slovenske samostojnosti pred 25 leti me navdajajo z velikim ponosom. Spominjam se poguma, enotnosti, življenjske energije in vizije v vseh nas.

Vedeli smo, da smo skupaj močnejši. Da za nas ni previsoka nobena ovira. Da je vsak posameznik kamenček v mozaiku nastajanja nove demokratične države. Zato sem prepričan, da se lahko prav vsak poistoveti s tem, da nam je uspelo nekaj skorajda nemogočega. Delovali smo enotno in stremeli k skupnemu cilju – boljšemu življenju v lastni državi. 

Četrt stoletja je pomemben mejnik tako v življenju posameznika kot tudi države. Žal so bile v tem času storjene tudi nekatere napake.

Pa vendar se z vsemi izzivi zdaj znova uspešno spopadamo. Ker smo znova zazrti v prihodnost. Ponovno se prebuja optimizem. Priznajmo si uspehe, ki jih ni malo. Dovolimo si biti drzni v novih spremembah. Prepričan sem, da nam bo skupaj uspelo.

Tako ostaja moje najpomembnejše vodilo skrb za boljše in pravičnejše življenje v tej naši lepi domovini. Potrebujemo vsakogar od vas, vaše znanje, vašo energijo, vaš optimizem in vašo pripravljenost, da Slovenijo skupaj popeljemo v prihodnost.

Da bomo uspešna država.

Država, v kateri bodo mladi ljudje imeli še naprej vse možnosti kakovostnega izobraževanja in dela. 

Država, v kateri bo vsakdo lahko sebi in svoji družini z delom zagotovil dostojno življenje. 

Država, v kateri bo za ljudi še naprej zagotovljeno ustrezno zdravstveno varstvo in varna starost. 

V vse to sem trdno prepričan. Srečno Slovenija!