Glas mladih

Čutim 25: Jasmin B. Frelih

Svoja razmišljanja o državi in družbi je ob 25-letnici samostojne Slovenije predstavil mladi pisatelj Jasmin B. Frelih.

Pravi, da mora biti pisatelj proniciljiv opazovalec in mora znati ubesediti to kopičenje misli, ki se mu vrti po glavi. "Vendar najbrž ne bomo nikoli vedeli, ali se pisatelj rodi ali ustvari. Sam menim, da je to stvar volje in odločitve."

"Pisatelj piše ne glede na to na kakšen način se ga vzpodbuja. Mislim, da se nam ni treba bati in bomo imeli še veliko pisateljev v prihodnosti."

Evropski književni nagrajenec pravi, da ni niti približno res, da mladi ne berejo več. “Če ne vzamejo knjige v roke, so še vedno na internetu ves dan. Izkušnja družabnih medijev je v treh četrtinah sestavljena iz branja. Tako, da bralci so. In ko se bodo naveličali tega in ugotovili, da ni bolj nore izkušnje kot ena dobra knjiga, bodo pa tudi knjige brali." 

"Več boš bral, boljše knjige boš bral, boljše ti bo."
  

Kaj naj ljudje berejo ob 25-letnici slovenske osamosvojitve?

"Že sploh, če bodo kaj brali bo super. Sicer pa sem se jaz zadnje čase posvetil Cankarjevi zbirki kratke proze: Podobe iz sanj."

  

Po 25 letih samostojne države 25 njenih vrstnikov – aktivnih, izstopajočih, razmišljujočih državljanov, ki se lahko pohvalijo s presežki na svojih področjih, razmišlja o Sloveniji.

   - Čutim 25 na Valu 202