Dogodek

Mesec Slovenije v Buenos Airesu

1. junija se v Buenos Airesu začenja "Mesec Slovenije", ki bo ob 25. obletnici neodvisnosti Slovenije in 200. obletnici Argentine obeležil zgodovinsko kulturno vez med obema državama. Zvrstila se bo široka paleta dogodkov; v ospredju bosta kulturna raznolikost in zeleni razvoj.

"Mesec Slovenije v Buenos Airesu" sta soorganizirala Veleposlaništvo RS v Buenos Airesu in mestna vlada Buenos Airesa, ob podpori številnih kulturnih institucij obeh držav. Otvoritev bo 9. junija ob 12. uri na trgu Plaza Vaticano ob prestižnem gledališču Teatro Colón. Minister za kulturo mesta Buenos Aires Darío Lopérfido in veleposlanica RS v Argentini Jadranka Šturm Kocjan bosta ob tej priložnosti otvorila razstavo "Čutim Slovenijo. Čutim 25", ki bo na ogled do 26. junija 2016.

Radio Nacional Clásica bo 13. junija ob 11. uri v enourni oddaji predstavil slovensko klasično glasbo in skladatelje, argentinski filmski center INCAA pa med 16. in 22. junijem vsak dan ob 20. uri praznoval "Dneve slovenskega filma". Otvoril jih bo film Izlet ob prisotnosti režiserja Nejca Gazvode. Na obisku iz Slovenije bo tudi Zavod BA, ki bo v najnovejšem argentinskem kulturnem centru Centro Cultural Kirchner v samem središču mesta 22. junija ob 20. uri predstavil multimedijsko plesno predstavo "Otelo - Shakespeare v tangu". 

Vrhunec bo "Mesec Slovenije v Buenos Airesu" doživel s poulično proslavo "Buenos Aires praznuje Slovenijo" 25. junija 2016, na dan slovenske neodvisnosti. Med 11. in 17. uro se bodo na glavnem odru na Majski aveniji med predsedniško palačo in parlamentom predstavila številna slovenska društva in umetniki iz Argentine ter gosti iz Slovenije. Slovenija se bo predstavila tudi kulinarično in turistično. Najbolj vztrajni bodo lahko od polnoči dalje s praznovanjem nadaljevali na "Slovenski milongi" v znamenitem tango klubu Viruta de Solanas. 

Program bosta zaokrožila Janez Dovč in Boštjan Gombač - Sounds of Slovenia, ki bosta 26. junija ob 17. uri v glavni buenosaireški kulturni dvorani Usina del Arte predstavila moderno interpretacijo slovenske tradicionalne popularne glasbe.

*** Če ste obiskali katero od prireditev, vas vabimo, da nam pošljete svoje vtise in fotografije na naslov: slovenija25@gov.si